19 Haziran 2013 Çarşamba

Bursa'da kaynak suyu eletronik sistemle korunacak

Bursa Jeotermal A.Ş. tarafından saniyede 300 litre debi ile çıkartılan sıcak suyu 1 milyon 94 bin liraya kurulacak olan SCADA sistemi ile denetlenecek. Altyapısı tamamlanan 45 firmaya uygulanacak sistem sayesinde arızalara anında müdahale edilirken, enerji ve termal su kullanımında yüzde 35 tasarruf sağlanacak.

Jeotermal A.Ş. tarafından 2008 yılında başlatılan termal su arama çalışmaları sonucunda Kültürpark’ta 641 metre derinlikte 88.5 derece sıcaklıkta, saniyede 300 litre debili su kaynağına ulaşıldı. 6 yılda 12 milyon lira kaynağın ayrıldığı projede 45 otel ve sağlık tesisinin altyapı çalışmaları tamamlandı. 20 aktif kullanıcı termal sudan yararlanmaya başladı. Bir yıl içinde termal suyun hizmet kalitesini arttırmayı hedefleyen Jeotermal A.Ş., Bursa İl Özel İdaresi desteği ile SCADA adı verilen uzaktan elektronik takip sistemini abonelerine kuracak. Bursa, Bilecik, Eskişehir Kalkınma Ajansı’na (BEBKA) sunulan 1 milyon 94 bin liralık proje kabul edilirken, Çekirge, Kükürtlü, Kaynarca, Odunluk bölgesinde bulunan 45 firmaya kesintisiz termal su sağlanacak.

’SMS İLE ANINDA MÜDAHALE’

İl Genel Meclis Başkanı Nedim Akdemir, bir yıl içinde Bursa’daki tüm otellerin turistlere jeotermal su sunabileceğini belirtti. Akdemir, "BEBKA’nın kabul ettiği proje ile bölgenin verilerini çıkartabileceğiz. Termal suyu uzaktan sıcaklık, basınç, debi yönünden izleyebilecek, kayıp ve kaçakları önleyecek, elektrik kesintisinde termal suyun dağıtımını kesintisiz sağlayacağız. Sistem, bakım ekibine SMS yoluyla haber vererek arızalara anında müdahale olanağı verecek" dedi.

’TERMAL SUYU GERİ DÖNÜŞTÜRÜYORUZ’

Yıllık planların SCADA sayesinde kolaylıkla yapılabileceğini söyleyen Akdemir, hangi firmanın ne kadar su kullandığının da kontrol altında olacağını vurguladı. Termal turizm sayesinde geceleyen turist sayısında yüzde 5’lik bir artış hedeflediklerini kaydeden Akdemir, "Türkiye’nin en yüksek jeotermal suyunu çıkarttık. Pompaj sistemi olmaksızın saniyede 300 litre çıkan suyumuz var. Bunu pompaj sistemi ile 600 litreye çıkabiliriz. Bursa’nın en büyük avantajının ısınma amacı ile verilen termal suyu kuyulara geri vererek dönüşüm sağlaması" diye konuştu.

’YÜZDE 35 TASARRUF’

Jeotermal A.Ş. Genel Müdürü Hasan Aydın ise termal suyun doğalgazdan yüzde 50 daha ucuz olduğunu ifade ederek, enerjide bin kilo kalorisi 5 kuruştan, termal suda ise metreküpü 3 liradan satış gerçekleştirdiklerini açıkladı. Bursa’da uygulanacak sistemin son teknoloji olduğunu ifade eden Aydın şunları söyledi:

"Afyon ve İzmir’de sayaç uygulaması var. Fakat en yeni sistem şuan Bursa’da kuruluyor. Jeotermal A.Ş. ana merkezi tarafından izlenecek olan abonelerde enerjiye ihtiyacı var mı yok mu tespit edilecek. Varsa sistem su takviyesi yapacak. Termal su ve enerji maliyetlerini yüzde 30- 35 azaltacak.
(olay)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder