20 Haziran 2013 Perşembe

AB ile 'fasıl' krizi büyüyor

Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinde 3 yıl aradan sonra yeni fasıl açma girişimi 25 üye ülkenin desteğine rağmen Almanya ve Hollanda engeline takıldı. "Bölgesel Politikalar" faslının açılıp açılmaması kararı Pazartesi gününe kaldı.

Brüksel - Avrupa Birligi'ne (AB) üye ülkelerin büyükelçilerini bir araya getiren AB daimi temsilciler komitesi (COREPER) toplantısında Türkiye ile "Bölgesel politikalar" muktesebatının müzakereye açılması konusunda uzlaşı sağlayamadı.
Almanya'nın AB nezdindeki daimi temsilcisi, Türkiye'deki Gezi Parkı olaylarının ardından AB ile Türkiye arasında yaşanan gerginliğe işaret ederek, bu faslın açılmasının zamanlaması konusundaki çekincelerini dile getirdi.
AB'ye yönelik olarak Ankara'dan yapılan eleştirilere de dikkat çeken Alman büyükelçi, kendi ülkesindeki siyasi dengelerin ve Türkiye'ye yönelik yaklaşımda yaşanan siyasi değişimin de altını çizdi.
HOLLANDA SÜRE İSTEDİ 
Hollanda da, Türkiye ile 22 numaralı "Bölgesel politikalar" faslının müzakereye açılması konusunda çekincelerini dile getirdi.
Hollanda'nın Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki görüşleri ve destek politikasında prensipte bir değişim olmadığını hatırlatan Hollanda, Gezi Parkı olaylarının ardından AB kamuoyunda bir hasasiyetin geliştiğini söyledi. Bununla birlikte Hollanda hükümetinin bir koalisyon olduğunu hatırlatan büyükelçi, Hollanda dışişleri bakanının kendi ulusal parlamentosunda miletvekillerini süreçle ilgili bilgilendirmek icin zamana ihtiyaç duydugunu hatırlattı.
İSPANYA VE İTALYA'DAN DESTEK 
Türkiye'nin geleneksel müttefikleri arasında yer alan İtalya ve İspanya ise, "Bölgesel politikalar" faslının müzakereye açılmaması halinde AB'nin Turkiye'ye sırtını çevirmiş olacağını, Brüksel'in bu davranışının hem Türk hükümetini hem de Gezi Parkı'ndaki barışcıl göstericileri AB'den soğutacağını dile getirdi.
'KARARI SİYASİLER VERSİN' 
AB'ye üye bazı ülkeler de, Almanya'nın tutumunun siyasi bir karar olduğunu hatırlatarak, 22 numaralı faslın müzakereye açılması kararını da siyasilere bırakılması gerektiğini savundu. Bir başka değişle Lüksemburg'da toplanacak olan AB dışişleri bakanlarına nihai kararı bırakmak istediler.
AB dönem başkanlığını üstlenen İrlanda ise, tüm taraflara hafta sonuna kadar süre tanıyarak, Pazartesi günü Lüksemburg'da yapılacak olan AB dışişleri bakanları toplantısı öncesinde konunun bir kez daha büyükelçiler düzeyinde ele alınmasını karara bağladı.
'BÜYÜKELÇİ GERİ ÇEKİLEBİLİR' 
Faslın açılmaması halinde Ankara'nın sert tepki vermesi ve ilk olarak 27-28 Haziran'da Avrupa Parlamentosu'nun evsahipliğnde gerçekleştirilmesi planlanan Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu'nu iptal etmesi, Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel'in danışmalarda bulunmak üzere geri çekilmesi ve üst düzey ziyaretlerin askıya alınması bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder